Blog
1

Együttműködő CIO, sikeres CIO

Mi a különbség a jól teljesítő és a kullogó vállalatok IT-részlegei között? Mennyivel nőnek az IT-fejlesztésekre fordítható összegek és mire fordítják a vállalatok ezeket az összegeket? Összeállításunkból kiderül.

Átfogó vállalati elemzést készített a Gartner, melyben azt vizsgálták, hogy a digitális átalakulás küszöbén lévő, jól teljesítő vállalatoknál hogyan alakul az IT-osztály költségvetése, milyen technológiákat tartanak fontosnak és mi az attitűdjük a startup cégekkel szemben. A kutatást 93 ország 2598 vállalatának megkérdezésével végezték el.

 

A digitális ökoszisztéma

A jól teljesítő vállalatok mély és bonyolult kapcsolati hálóval rendelkeznek a jól működő digitális ökoszisztémában. Amikor az elemzőcég ökoszisztémáról beszél, akkor nem csak az ellátási láncot vagy a terjesztési hálózatot veszi figyelembe, ez csak a kezdet. A digitális ökoszisztéma egymástól függő szereplők csoportját jelenti (vállalatok, emberek és dolgok egyaránt), akik szabványosított digitális platformot osztanak meg maguk között, kölcsönösen hasznos célok érdekében. A tagok egymás között tehát megosztják és közösen fogyasztják az erőforrásokat, algoritmusokat, képességeket. A digitális együttműködésben a megosztás felülírja a protekcionizmust, a hagyományos üzleti modellek átértékelődnek.

A digitális ökoszisztémának kiemelt szerepe van a sikeres IT-vállalatok életében. Az adatok azt mutatják, hogy a jól teljesítő vállalatok többsége (79 százaléka) tagja egy digitális ökoszisztémának, ezzel szemben a lemaradó, hátul kullogó cégeknél 24 százalék ez az arány. A digitális ökoszisztéma elfogadása globális trend, a vizsgált régiók között pár százalékpontos eltérés van csupán (a hazánkat is magába foglaló EMEA régióban például a megkérdezettek 50 százaléka tagja egy hasonló együttműködésnek).

A digitális partnerek száma az elkövetkező években várhatóan növekszik, az EMEA régióban az átlagos 64 partnerről 127-re. Ez egyébként világviszonylatban magas számnak számít, ahol az átlag 86 partnerrel való együttműködést tart valószínűnek. A várakozás szerint egy jól teljesítő cégnek 2018-ban 143 partnere lesz, a kullogó vállalatoknak csupán 62. Ez a digitális ökoszisztéma a közös alkotás, az értékteremtés platformja a jól teljesítő cégek 70 százalékánál (a kullogók 45 százalékánál). Ezen a közös téren keresztül vásárolnak új termékeket, és ugyanitt értékesítés is folyik: a jól teljesítő cégek 36 százaléka él ezzel a lehetőséggel, szemben a kullogó vállalatok 13 százalékával.

A digitális jéghegy csúcsa
Az informatikai igazgatók egy része úgy tekint a digitális technológiára, mint az ügyfelekkel történő kapcsolattartást segítő eszközre, azonban ez csupán a digitális jéghegy csúcsa – derül ki a Deloitte informatikai vezetők körében elkészített globális felméréséből. A megkérdezettek 28 százaléka az átlagosnál gyengébbnek tartotta cége IT-tevékenységét a digitális funkciók szempontjából, különösen az ügyfél- és a digitális élmény, valamint az adatelemzés terén. Az informatikai vezetők 20 százaléka szerint a szükségesnél kevesebb befektetést fordítanak feltörekvő technológiákra és adatelemzésre. A CIO-k 57 százalékánál a vevők jelentik az első számú prioritást a cégük számára, mégis a válaszadóknak csak kevesebb mint fele (45 százalék) vett részt aktívan a vásárlói élmény kialakításában, illetve működött közre az ügyfélszerzésben, az ügyfelek megtartásában és az ügyfélhűség erősítésében (44 százalék).

A kutatás szerint növekszik a digitalizációra fordítandó összeg: míg régiónkban az IT-költségvetés 19 százaléka megy el digitalizációra, egy év múlva a 29 százalékát fordítjuk erre a célra. Nem meglepő módon a jól teljesítő cégek arányaiban várhatóan többet áldoznak az IT-költségvetésükből a digitalizációra 2018-ban, mint a kullogó cégek (43 százalék vs. 16 százalék). A CIO-k egyébként növekvő IT-költségvetéssel számolhatnak, átlagosan 2,2 százalékkal bővül a vállalatokon belül informatikára fordítható összeg (régiónkban szerényebb, 1,4 százalékos növekedés várható).

 

A fontos technológiák

A jól teljesítő vállalatok BI, elemző megoldásokba fektetik pénzüket (47 százalékuk), míg a kullogó vállalatok az ERP-technológiákra összpontosítanak (30 százalékuk). A második legfontosabb technológia ezen a téren a felhőszolgáltatások és -megoldások (a jól teljesítők 34 százaléka, míg a kullogók 29 százaléka tartja ezt fontosnak), a harmadik pedig a digitalizáció (20 százalék vs. 8 százalék). Hosszabb távon, az elkövetkező öt évben az előrehaladott elemzés-megoldások (81 százalék), az IoT (48 százalék) és a digitális biztonság (43 százalék) lesznek a cégek fókuszában.

Bármennyire is szeretnénk, a piacon fellelhető technológiák csak részben fedik le a digitális ökoszisztéma igényeit, ezért házon belül is fejleszteni kell. Érdekes, hogy itt is számottevő a különbség a jól teljesítő és a kullogó vállalatok között: az első csoportba tartozók nagyobb arányban támaszkodnak a saját belső fejlesztésekre (40 százalék vs. 26 százalék), mint a piacon megvásárolható technológiákra, származzon az új vagy meglévő partnerektől (56 vs. 69 százalék). A jól teljesítők továbbá nagyobb valószínűséggel dolgoznak együtt egy startuppal, mint a kullogók (78 vs. 45 százalék).

 

Készítsük fel a vállalatot a digitális ökoszisztémára

A technológiai felkészülés után vállalatunkat fel kell készíteni a digitális ökoszisztémára is. Az ezen a téren jól teljesítő vállalatok a kétsebességű IT-s fejlesztések hívei – ahogyan az elemzőcég fogalmaz, növekszik a „bimodal IT” elfogadottsága. Ez azt jelenti, hogy az IT-fejlesztések egy része a stabilitásra, másik része a gyorsaságra, innovatív, agilis megoldásokra összpontosít. A jól teljesítő cégek 68 százalékánál létezik kétsebességű IT, szemben a kullogó vállalatoknál mért 17 százalékkal.

Joggal mondhatná mindenki, hogy könnyű a jól teljesítő vállalatoknak a startup cégekre, az együttműködésre, a költséges belső fejlesztésre összpontosítani, hiszen elegendő pénz áll rendelkezésükre, nem korlátozza őket a költségcsökkentési kényszer. Ez azonban nem igaz, az elemzés azt mutatja, hogy a jól teljesítő és a kullogó vállalatoknál (55 és 48 százalékuknál) is egyaránt elvárás, hogy szűkebb legyen az IT-költségvetés.


Milyen IT-technológiákra összpontosítanak a vállalatok (százalékban)?

Jól teljesítők Átlagosan teljesítők Alulteljesítők
BI, elemzés 47 38 31
Felhőszolgáltatások és -megoldások 34 26 29
Infrastruktúra és adatközpont 20 22 27
ERP 8 22 30
Kiberbiztonság, információs biztonság 13 16 20
Digitalizáció, digitális marketing 20 17 8
Mobilitás, alkalmazások 16 14 16
Hang- és adatkommunikáció, hálózat 8 12 13
CRM 6 10 7
Iparág specifikus fejlesztések 10 9 6

Forrás: Gartner (2017. 02.)

 

You may also like
CIO Story: How to Drive a Culture of Innovation
Are You A Master CIO?
How CIOs Can Ensure a Seat at the Strategy Table
4 Reasons for CIOs to Improve Their Emotional Intelligence